Hoe vaak fitness je het best?

Trainen, trainen en nog eens trainen. Dat is de ingesteldheid van vele topsporters. Maar geldt dit ook voor jou? Is je lichaam hiervoor wel geschikt? Het antwoord is vaak negatief. Je moet je trainingsschema aanpassen naargelang wat mogelijk voor je is, met andere woorden: je hebt een fitness workout nodig op maat én op bepaalde tijdstippen!

Een veelgestelde vraag met een belangrijk antwoord

Dat is precies hoe we je vraag kunnen samenvatten! Velen sporten er namelijk zo maar op los, in de veronderstelling dat sport geen kwaad kan en iets is dat je à volonté kan doen. Maar niets is minder waar, want je lichaam moet ook de nodige rust krijgen indien je wilt gaat voor het meest optimale resultaat.

Een spier trainen, hoe vaak doe je dat?

Ga je heel gericht te werk tijdens je fitness training, wees je dan bewust van het feit dat een spiergroep na afloop zo'n 72 uren nodig heeft om weer op zijn plooien te komen. Wil je dat je spiermassa toeneemt? Zorg er dan voor dat je deze tijdspanne respecteert, want je spieren zullen maar vermeerderen na deze rustperiode!

Train je dus net te veel, dan zullen je spieren niet voldoende herstellen en bereik je het tegenovergestelde effect: blessures en spieraandoeningen. De scheurtjes veranderen in scheuren en dan is het gedaan met trainen. De ideale workout is er eentje waarbij je een bepaalde spiergroep – zoals je buikspieren – zo'n twee keer traint per week, zodat ze genieten van een periode van rust van zo'n drie tot vier dagen.

Een fitness workout, hoe zit dat precies?

Hoe vaak fitness je het best?

Ook voor een volledige fitness workout geldt dat je voldoende rustperiodes dient in te lassen. Ook hier is het de boodschap om blessures en andere kwaaltjes te voorkomen, zodat je optimaal kan blijven verder trainen om het beoogde resultaat te bekomen. Merk je dat je hier zelf niet goed in bent kan je natuurlijk gebruik maken van een sporthorloge om je hieraan te herinneren en om achteraf goede duidelijkheid te krijgen over of je wel voldoende rust nam. Ook hardloopapps kunne hierbij helpen; hier vind je een handig overzicht van enkele goede opties.

Zowel door amateursporters als door sporters van topniveau wordt deze regel echter maal al te vaak genegeerd, dit met alle gevolgen van dien. Een spier heeft nood aan rust, maar je lichaam in haar geheel ook! Een training, ongeacht of dit nu om krachttraining gaat of om conditietraining, veroorzaakt stress voor je lichaam en deze stress dient eerst voldoende te zijn gezakt alvorens het een nieuwe training aankan!

De algemene richtlijn? Lili van healthy blog Lilikus zegt: Train zo'n vier keer per week. Pas je weekschema aan, zodat je lichaam kan profiteren van een gezond trainingsschema, zoals sporten op maandagen en dinsdagen, rusten op woensdagen en dan weer sporten op donderdagen en vrijdagen. Weekends staan voor rust en maar goed ook, want nogmaals: je moet je lichaam de rustperiodes gunnen die het broodnodig heeft!