Welke spieren worden gebruikt tijdens het fitnessen?
Het antwoord hierop is heel eenvoudig: alle spieren. Daarom is ook belangrijk dat je weet hoe deze in elkaar zitten en hoe ze worden getraind tijdens je fitness workout. Ga dus niet zo maar lukraak aan de slag, want voor je het weet zit je met een spierblessure en ben je verder van huis weg!
Spieren en pezen
Wannneer je op de weegschaal gaat staan, moet je je ervan bewust zijn dat zo’n vierde van je lichaamsgewicht bestaat uit dwarsgestreepte spieren. Dit zijn de spieren die je bewust kan ontspannen en spannen eender wanneer je wilt. Verder bestaan je spieren uit zogenaamde spierbundels, die op hun beurt dan weer bestaan uit spiervezels. Door middel van een pees zit je spier uiteindelijk vast aan het bot.
Ga je een spier bewegen, dan schieten je hersenen in werking. Deze zenden namelijk een signaal aan de eindplaatjes van de vezels. Deze laten een stof vrij, genaamd acetylcholine, die maken dat je spiervezel zich zal samentrekken.
Genetische spieren
Inderdaad, je voelt hem al aankomen. Sporten gaat er niet voor zorgen dat je meer spiercellen krijgt, hoewel men dit wel vaak beweert. Je spiermassa is namelijk als het ware genetisch bepaald! Dit verklaart meteen waarom jij misschien tot het uiterste moet gaan om een beetje spieren aan te kweken, terwijl anderen in een handomdraai die gespierde armen hebben waarvan jij alleen maar kan dromen.
Bovendien zijn er ook verschillende soorten spiervezels! Zo heb je enerzijds de slow twitch spiervezels en de fast twitch spiervezels. De eerste soort wordt gebruikt bij herhaaldelijke oefeningen met lichte gewichten, de tweede soort bij zware gewichten. De eerste soort zorgt voornamelijk voor uithoudingsvermogen in je spieren, de tweede soort voor spiermassa en kracht. Wil je een optimaal resultaat? Ga dan voor een workout van beide!
Een optimaal resultaat
Je spieren worden op een wel heel bizarre manier getraind. Ga je je spieren namelijk onderwerpen aan een zwaardere activiteit dan normaal, zoals met een fitness workout het geval is, ga je kleine scheuren veroorzaken in het weefsel. Je lichaam gaat hierop reageren door het te herstellen door middel van nieuwe filamenten aan de buitenkant. Het resultaat? Dikkere spiervezels en een sterkere spier in zijn geheel!
Wil je sterkere spieren en een steeds betere conditie? Ga dan voor een regelmatige aanpassing van je trainingsschema. Verzwaar zo bijvoorbeeld je schema van tijd tot tijd, wissel zware sets af met lichtere, las een kortere pauze in naarmate je workout vordert en ga ook regelmatig aan de slag met andere oefeningen.
Belang van ontspanning
Het is bovendien ook niet onbelangrijk om uw spieren voldoende te laten rusten en af en toe eens te verwennen. Het is dan ook wetenschappelijk bewezen dat een saunabeurt na een work-out wonderen kan doen, dus een sauna of stoomcabine is af en toe zeker aan te raden. Want dankzij het zweten in de sauna worden melkzuren sneller afgebroken waardoor de zuurstofvoorziening naar de spieren beter vrijgemaakt wordt en de kleine spierscheurtjes zich beter kunnen herstellen. In heel wat fitnesscentra vind je dan ook sauna's tegenwoordig, maar er zijn ook zeker voldoende privésauna's in je buurt te vinden.